Billån

in Billån

Ett typisk tillfälle att ta ett lån är när man skall inhandla en bil som kostar lite mer pengar än man normalt har på sitt konto. Detta lån kallas billån och är speciellt
Billånanpassat för ändamålet. När man hör ordet billån går säkert tankarna hos många till lite dyrare bilmärken och modeller – så som Lamborghini eller Ferrari eller Porsche. Men faktum är att de allra flesta som tar ett billån lånar till en vanlig personbil av något helt vanligt bilmärke – i vissa fall kanske till och med en begagnad bil.

Ett billån är ett lån med säkerhet och är alltså inte något blancolån. Det innebär att banken kan känna en större trygghet i att låna ut pengar eftersom bilen går att sälja av för att få in pengar som låntagaren kan använda för att betala tillbaka lånet med till banken. I många fall spelar det ingen roll hur vida bilen man lånar till är ny eller begagnad – den räcker som säkerhet i vilket fall. Bara banken vet bilens marknadsvärde i det ögonblick bilen skall inhandlas är det oftast ok.

Du kan likt bolån inte låna för hela bilens belopp, utan det krävs en så kallad kontantinsats som oftast brukar ligga kring 20% av bilens värde. Beroende på hur gammal bilen du skall köpa är så brukar också banken kunna anpassa lånetiden så att den sammanfaller med bilens värdeminskning. Oftast är det dessutom så flexibelt att det går att lösa lånet utan kostnad och amortera så ofta och mycket man vill.

Vad gäller kontantinsatsen så måste den inte i alla fall betalas i kontanta medel, utan kan också betalas med en inbytesbil. Hur lång lånetid man har på ett billån kan variera mycket då det fastställs efter hur gammal bilen är. Denna tid kan variera mellan ett och åtta år. När lånet på bilen sedan skall återbetalas skall bilen inte var äldre än 12 år.

Många tror att man kan gå på en annons och köpa en bil av en privatperson och då få ett billån för att ha råd med bilen. Men det är tyvärr inte hur det fungerar. För att få ta ett billån måste man köpa bilen av en auktoriserad bilhandlare. Har man inte möjlighet att göra det utan exempelvis har fastnat vid en bil på en privatannons som man inte har råd med utan att ta ett lån så är det alltså inte ett billån man skall ta, utan ett blancolån.

Nackdelen med att ta ett blancolån istället för ett billån är att räntan oftast blir mycket högre. Ett billån är ju skräddarsytt för att köpa en bil och det faktum att man får använda bilen som säkerhet gör ju självklart att omkostnaderna i slutändan totalt sätt blir mycket lägre. Ett gott råd är därför att inte låna till en bil köpt på privatannons.

Previous post:

Next post: